Trädgårdsresa Holland 19 – 24 augusti

Trädgårdsresa till Holland, 19-24 augusti 2024
Vi upprepar succén med vår bussresa ut i Europa! I år åker vi till Holland, där vi besöker inte mindre än sju trädgårdar. Vissa är inspirerade av den nya holländska vågen och vissa går i mer traditionell stil. Vi blandar stora, kända trädgårdar med mindre, privata – och allt däremellan. I Holland bor vi på mysiga Court Hotel i den charmiga universitetsstaden Utrecht, ibland kallad Lilla Amsterdam, där vi får egen tid till upptäcktsfärd. Ulf Hansson på Kiviks Taxi är vår chaufför och Anette Cato på Den Engelska Trädgården är ciceron.

PROGRAM
Dag 1 – MÅNDAG 19 augusti.
Avresa Österlen tidig morgon. Idag tar vi oss så långt ner i Tyskland vi kan, nämligen till Cloppenburg där vi bor första natten och äter middag på hotellet.
Dag 2 – TISDAG 20 AUGUSTI.
Vi checkar ut efter frukost och åker över gränsen till Holland, där vår första trädgård väntar. Mien Ruys var en holländsk pionjär inom trädgårdsdesign. Hon tog inspiration från Arts- & Craftsrörelsen i England men moderniserade dess idéer, bl a använde hon ofta diagonala linjer i sin design. Hon började anlägga sin stora privata trädgård för exakt 100 år sedan och delade in den i ett tjugotal olika rum, alla med olika karaktär. Den vårdas ömt och delar av den är utsedda till nationalskatt. Här finns även en liten plantskola, och vi äter lunch här innan vi åker vidare.
Trädgård nr 2 är Anneke Stolks privata trädgård i Hoog Soeren. Den är på ca 2000 m2 och även denna indelad i olika rum, fast i en annan skala förstås. Det blir roligt att jämföra hur man kan dela in sin trädgård beroende på dess storlek. Förutom 15 rabatter med olika typer av växter innehåller trädgården inslag såsom en eldstad, en damm, ett 25 m långt vattendrag, två separata pergolor, en orientaliskt inspirerad del samt många olika sittplatser med utsikt.
På kvällen anländer vi Utrecht där vi checkar in på vårt hotell Court Hotel. Vi äter middag tillsammans på en restaurang i närheten.

DAG 3 – ONSDAG 21 AUGUSTI.

Även idag  besöker vi två träd-gårdar. Den första är Marieke Nolsens trädgård. Marieke är florist och en känd trädgårdspersonlighet i Holland. Hon har skapat sin 1600 m2 stora trädgård sedan 2002 och delat upp den i fyra olika trädgårdsrum där bokhäckar och buxbom bestämmer strukturen. Trädgården har flera rabatter som är rikt fyllda med perenner och buskar. Marieke älskar frodiga, genomskinliga rabatter med en väldigt naturlig look och använder många av växterna i sin floristik.
Efter lunch åker vi vidare till trädgård nr 4, Hubertushof. Denna privata trädgård på 5000 m2 har skapats av Anja och Mart sedan 1996. De gamla träden och enorma rhododendron, i kombination med den höga bokhäcken och den gamla bäcken, var grunden.
Mart designade siktlinjerna, och tillsammans har de fyllt trädgården med växter. Anja älskar bl a flox, dahlior, solhattar och prydnadsgräs. 
På eftermiddagen återvänder vi till Utrecht och får nu chansen att utforska staden på egen hand. En guidad stadsvandring kan anord-nas till självkostnadspris för de som vill. Middag på egen hand.

DAG 4 – TORSDAG 22 AUGUSTI.

Vi klämmer in två trädgårdar även idag, och börjar med De Boschhoeve. Bakom den gamla bond-gården har Anke anlagt en stor, varierad trädgård med färgglada rabatter, en skuggig stig och en dekorativ, inspirerande köksträdgård där grönsaker kombineras med blommor. I plantskolan består sortimentet av robusta och lättsamma växter som även har använts i trädgården. Här finns även trädgårdsbutik, tesalong och loppis. 
Efter lunch anländer vi till De Beukenhof, Hans och Ellens 1 hektar stora trädgård. Fokus ligger på de olika färgkoordinerade perenn-rabatterna. Sedan de utökade trädgården 2004 har de dessutom skapat en skuggträdgård, en buskrabatt, ett växthus och en plock-trädgård. De fortsätter att utveckla sin trädgård lite mer för varje år.
Vi äter middag tillsammans på en restaurang i närheten innan vi återvänder till Utrecht.

DAG 5 – FREDAG 23 AUGUSTI.

Efter utcheckning från hotellet ger vi oss iväg till den kände trädgårdsdesignern Jelle Grintjes egen trädgård, vår sista för resan. Växterna spelar huvudrollen i hans 5000 m² stora privata landskapsträdgård med den välkända Dutch Wave-stilen utmärkande för hans sätt att plantera. Trädgården består av 20 000 perenner och prydnadsgräs och mer än 50 000 blomsterlökar, i både naturliga och överraskande kombinationer.
Efter att ha avnjutit Ulfs berömda picknicklunch tar vi oss vidare norrut och checkar in på vårt hotell ST1 i Osnabrück framåt kvällen, där vi även intar vår gemensamma middag. 

DAG 6 – LÖRDAG 24 AUGUSTI.
Idag åker vi hemåt och anländer Kivik framåt kvällskvisten, fulla av härliga intryck och inspiration!
Screen Shot 2024-03-04 at 12.23.43

Pris/person i dubbel/tvåbäddsrum: 15 500 kr

Reseinformation (läs noga)
Researrangör: Kiviks Taxi AB, Pilörtsvägen 9, 277 30 Kivik.
Org nr 556199-6306. Tel 0414 700 98, mejl info@kivikstaxi.se.

Ciceron:
Anette Cato från Den Engelska Trädgården,
som följer med under hela resan.
Alla frågor ang resan ställs till Anette på info@denengelskatradgarden.se

Bokning:
Du bokar resan genom att mejla
till Anette på info@denengelskatradgarden.se
(svara gärna på mejlet med programmet).
Ange namn, mobilnummer, önskad rumstyp (dubbel- eller tvåbäddsrum).
När vi har fått ditt bokning mejlar vi din bokningsbekräftelse om du har fått plats på resan.

Betalning:
Därefter betalar du in en bokningsavgift på 2500 kr till Kiviks Taxis bankgiro 5705-1237
(skriv ditt namn samt Holland på betalningen).
Slutbetalning ska ske senast 30 juni 2024.

OBS! Det finns tyvärr inga enkelrum på denna resa, endast dubbel/tvåbäddsrum.


Detta
ingår:
• Bussresa
• Hotellrum 5 nätter
• 5 frukostar
• 4 luncher
• 4 middagar
• Alla inträden.

Detta ingår ej:
• Luncher på färjan
• 1 middag
• Alkoholhaltiga drycker.


Resan genomförs enligt de Allmänna Rese-villkoren.
Programmet kan komma att ändras med kort varsel.
Resan kan ställas in med kort varsel vid Force Majeure.